اخبار ویژه, جامعه, خواندنی ها

با رعایت این نکات کمتر سرما می‌خورید

یکی از بیماری‌هایی که هر فردی در طول زندگی خود بارها به آن مبتلا می‌شود، سرماخوردگی است. سرماخوردگی در واقع

کد خبر : 3477
جمعه 11 اسفند 1402 - 7:37

یکی از بیماری‌هایی که هر فردی در طول زندگی خود بارها به آن مبتلا می‌شود، سرماخوردگی است. سرماخوردگی در واقع یک بیماری مسری و ویروسی است که از طریق ارتباط فرد مبتلا با دیگران منتقل می‌شود. عطسه، سرفه، تماس از نزدیک یا حتی استفاده از وسایلی که فرد ناقل از آن استفاده کرده، احتمال ابتلا به سرماخوردگی را بسیار بالا می‌برد. اگر علائم سرماخوردگی دارید، برای درمان به موقع حتما به دکتر گوش حلق و بینی مراجعه کنید اما لازم است بدانید که راه‌های پیشگیری از سرماخوردگی بسیار ساده و عملی هستند.

 

 

روش‌های پیشگیری از سرماخوردگی

برای این که راه‌های جلوگیری از سرماخوردگی را بهتر درک کنیم، لازم است تا ابتدا درباره ماهیت این بیماری بهتر بدانیم. تا الان که این مقاله را می‌خوانید، دانشمندان نزدیک به ۲۰۰ نوع ویروس و باکتری شناسایی کرده‌اند که باعث بیماری سرماخوردگی می‌شوند. سرماخوردگی در واقع نوعی عفونت ویروسی است که در عملکرد بخش‌هایی مثل گلو، بینی و در مجموع دستگاه تنفسی اختلال ایجاد می‌کند. ابتلا به سرماخوردگی از لحاظ شدت، سطوح مختلفی دارد اما همگی دارای نشانه‌هایی مثل گرفتگی و آبریزش بینی، سرفه، گلودرد، التهاب سفیده چشم، کوفتگی بدن، درد در عضلات، تب و عطسه هستند.

راه حل‌های مختلفی برای درمان سرماخوردگی وجود دارد که همه آن‌ها یا به درمان‌های خانگی ختم می‌شوند یا تحت نظر دکتر گوش و حلق و بینی تحت درمان قرار می‌گیرند؛ قبلا به صورت مفصل در یکی از مقالات مجله دکتردکتر درباره آن گفته‌ایم.

اما همانطور که گفتیم، قصد داریم تا در این مقاله به راه‌های پیشگیری از سرماخوردگی بپردازیم. برای همین در ادامه تمامی روش‌های پیشگیری سرماخوردگی را که اتفاقا ساده هم هستند را به شما معرفی خواهیم کرد:

۱. استرس را از خود دور کنید

استرس و اضطراب میزان ترشح هورمون کورتیزول را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهد و همین بدن را مستعد ابتلا به بیماری‌های مختلفی مثل سرماخوردگی می‌کند. کورتیزول هورمونی است که سیستم دفاعی را تقویت کرده و ایمنی بدن را بالا می‌برد. برای همین توصیه می‌کنیم تا برای پیشگیری سرماخوردگی، استرس‌های روزانه را از خود دور کنید. پیاده‌روی، مدیتیشن و یوگا، دوری از شبکه‌های اجتماعی و اخبار منفی و وقت گذرانی با خانواده و دوستان، به شما در این راه کمک خواهد کرد.

۲. تا جایی که می‌توانید استحمام کنید

استحمام روزانه کمک می‌کند تا دمای بدن به شکل قابل ملاحظه‌ای متعادل شود و همین برای پیشگیری از سرماخوردگی راهی پرثمر است. استحمام نه تنها روی حال و هوای بیمار تاثیر می‌گذارد بلکه به رعایت بهداشت و دور کردن میکروب‌ها نیز بسیار کمک می‌کند. توصیه می‌کنیم تا در حمام، کمی بخار درست کنید و دستگاه تنفسی شما مقداری تلطیف شود.

۳. سطوح را ضد عفونی کنید

بهتر است بیشتر سطوحی که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنید را مرتبا با الکل یا مواد ضد عفونی مختلف پاکسازی کنید. میز، دسته‌های صندلی، کییورد، گوشی تلفن همراه و بسیاری از سطوح و وسایل دیگری که در طول روز از آن‌ها استفاده می‌کنید، ضمن این که بسیار آلوده‌اند، ممکن است باعث انتقال ویروس شوند. حال با این کار هم می‌توانید از وسایل روزانه خود میکروب‌زدایی کنید و هم از انتقال ویروس‌های احتمالی جلوگیری کنید.

۴. هوا را مرطوب نگه دارید

استفاده از بخور در هنگام سرماخوردگی یا در روزهای سرد سال باعث می‌شود که از ابتلا به سرماخوردگی جلوگیری کنید. در واقع خشک بودن راه تنفس باعث می‌شود تا عمر باکتری‌ها و ویروس‌هایی که در سینوس وجود دارند، از بین نروند. این در صورتی است که می‌توانید با یک دستگاه بخور یا حتی بخور به شیوه سنتی، مجاری تنفسی و غشای مخاطی خود را مرطوب نگه داشته و امکان زنده ماندن باکتری‌ها را بسیار کاهش دهید.

۵. از استعمال دخانیات بپرهیزید

استفاده از دخانیاتی مثل سیگار باعث می‌شود که نه تنها مجاری تنفسی شما خشک شود بلکه میکروب‌ها و ویروس‌هایی که در این مجاری هستند، به راحتی داخل بدن شوند. همچنین سیگار باعث می‌شود تا مژک‌های تنفسی به صورت موقتی فلج شده و باعث بالا رفتن احتمال سرماخوردگی در فرد شود.

 

 

۶. بهداشت را رعایت کنید

رعایت بهداشت به جلوگیری از سرماخوردگی کمک می‌کند و یکی از کارهای مفید و مهم در راستای آن، رعایت بهداشت و شستشوی دست‌ها است. همانطور که اشاره کردیم، یکی از راه‌های انتقال سرماخوردگی، تماس با وسایلی است که فرد مبتلا به سرماخوردگی از آن استفاده کرده است. از آنجا که ویروس حتی ممکن است تا چند روز روی سطوح زنده بماند، بهتر است که اگر احتمال می‌دهید فردی مبتلا با وسیله‌ای خاص در تماس بوده، یا سطح آن را ضد عفونی کنید یا دست‌های خود را سریعا بشویید.

در واقع با شستشوی ساده با مایع دستشویی یا صابون و آب گرم، به راحتی می‌توانید ویروس‌ها را از روی دست‌های خود بشویید.

۷. مصرف ویتامین D خود را افزایش دهید

محققان به تازگی دریافته‌اند که افرادی که مصرف ویتامین D کمتری دارند، نسبت به دیگران بیشتر مستعد ابتلا به بیماری‌های مختلف دستگاه تنفسی هستند. یکی از فواید وجود ویتامین D در بدن، فعال کردن قابلیت مقابله با عفونت در بدن توسط این ویتامین است و کسانی که به اندازه کافی آن را دریافت نمی‌کنند، بشتر سرما می‌خورند.

ویتامین D را از طریق نور آفتاب و مکمل های خوراکی مثل قرص هم می‌توان جذب کرد اما منبع غنی غذایی آن را می‌توان در گوشت گاو، ماهی سالمون، آب پرتقال، تخم مرغ، شیر، قارچ و پنیر دریافت کرد.

۸. به اندازه کافی آب بنوشید

دهیدراته یا کم آب شدن بدن باعث می‌شود تا بدن مستعد ابتلا به سرماخوردگی شود. حال اگر در طول روز بین ۶ تا ۸ لیوان آب و دیگر مایعات مفید بنوشید، ویروس‌ها و میکروب‌های احتمالی را زودتر از چرخه بدن خود خارج کرده و آب مورد نیاز بدن را تامین کرده‌اید.

چای، مخلوط آب جوش، آویشن و عسل، آب پرتقال و انواع جوشونده و دم کرده‌های گیاهی از جمله مایعات مفید دیگر برای پیشگیری و همچنین درمان سرماخوردگی هستند.

۹. مکمل روی مصرف کنید

برای این که بدنی مقاوم و قوی‌تر داشته باشید، می‌توانید مکمل روی مصرف کنید. روی یکی از راه‌های پیشگیری سرماخوردگی است اما حتی در صورت ابتلا به آن نیز می‌توانید با مصرف آن، علائم را کاهش داده و طول مدت مریضی را کم کنید. برای مصرف روی می‌توانید قرص و مکمل بخورید اما منابع غذایی مثل سویا، عدس و گوشت منابع غنی روی هستند.

۱۰. آب نمک غرغره کنید و مجاری بینی خود را بشویید

اگر در معرض تماس با فرد مبتلا به بیماری سرماخوردگی بوده‌اید یا برخی علائم آن را در خود می‌بینید، پیشنهاد می‌کنیم تا در طول روز چندین بار مخلوط نمک و آب گرم غرغره کنید و در کنارش، مجاری بینی خود را بشویید. برای این کار می‌توانید از سرم‌های مخصوص یا آب ولرم استفاده کنید.

۱۱. ایمنی بدنی خود را با مصرف پروبیوتیک تقویت کنید

در روده انسان میکروبی به نام پروبیوتیک زندگی می‌کند که باعث تقویت سیستم بدن می‌شود. برای همین مصرف مواد غذایی مثل دوغ کفیر، ماست پروبیوتیک یا دیگر مواد غذایی تخمیری، باعث می‌شوند تا کمتر به سرماخوردگی مبتلا شوید.

۱۲. ورزش کنید

داشتن یک برنامه روتین ورزشی باعث می‌شود تا سیستم ایمنی بدن تقویت شده و تهویه ریه بیشتر از قبل افزایش پیدا کند. البته ورزش کردن خواص دیگری مثل افزایش جریان خوت در کلیه و رگ‌ها را دارد و همین باعث پیشگیری از سرماخوردگی و ابتلا به سایر بیماری‌ها می‌شود.

۱۳. خواب کافی برای پیشگیری از سرماخوردگی فراموش نشود

این ثابت شده که زمانی که خواب هستیم، بدن شروع به ترمیم خود می‌کند. از این رو با اطمینان می‌توانیم بگوییم که یکی از راه‌های پیشگیری سرماخوردگی قطعا داشتن خواب به اندازه کافی است. با استناد به نتیجه یک آزمایش که توسط بنیاد ملی خواب آمریکا روی تا زنان و مردان مختلف به عمل آمده، کسانی که در طول شبانه‌روز بین ۷ تا ۹ ساعت می‌خوابند، کمتر به سرماخوردگی مبتلا می‌شوند.

۱۴. مصرف مرکبات را فراموش نکنید

یکی از راه‌های پیشگیری از سرماخوردگی قطعا مصرف مرکبات و سبزیجات مفید است. پرتقال، نارنگی، لیموشیرین، توت فرنگی، کیوی و دیگر مرکبات، منابع غنی ویتامین C هستند و بدن را در برابر ویروس سرماخوردگی مقاوم می‌کنند. همچنین مصرف سبزیجاتی مثل فلفل دلمه‌ای و گوجه‌فرنگی نیز به پیشگیری از سرماخورگی کمک می‌کنند.

۱۵. خود را گرم نگه دارید

یکی از راحت‌ترین روش‌های پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی، پوشیدن لباس گرم و مناسب مخصوصا در پاییز و زمستان است. البته گرم نگه داشتن خود تنها مشروط به پوشیدن لباس گرم نیست و باید محیطی که در آن قرار دارید را گرم و مطبوع نگه دارید.

در این مطلب  ۱۵ روش که با اتکا به آن‌ها می‌توانید از ابتلا به سرماخورگی جلوگیری کنید را مورد بررسی قرار دادیم. در این زمینه توجه داشته باشید که راه‌های پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری یا پیشگیری از سرماخوردگی کودکان و بزرگسالان تقریبا یکسان هستند و با هم تفاوتی ندارند.

وب گردی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *