اگر هیچ همسایه و آشنای مطمئنی ندارید، بهتر است قبل از برنامهریزی برای تعطیلات خود و سفر، روش های آبیاری گیاهان در مسافرت را بیاموزید. امیدی هم به باریدن باران و زندهماندن گلها بهوسیله بارندگی نداشته باشید؛ چون در اکثر موارد اوضاع آنطوری که دوست دارید، پیش نمیرود و پیشبینی آبوهوا درست از آب درنمیآید.
یادگیری نحوه مراقبت از گلدان ها هنگام مسافرت فقط برای این نیست که تا برگشتن شما از سفر زنده بمانند؛ بلکه باید به فکر این باشید که زندگی و رشد عادی خود را هم ادامه دهند.
روشهای آبیاری گیاهان، وقتی که در سفر هستید
گاهی اوقات دورشدن از خانه و یک سفر کوتاه، تمام آن چیزیست که برای ریاستارتشدن نیاز دارید؛ اما فکر کردهاید برای گیاهان آپارتمانی که در خانه هستند، چه اتفاقی میافتد؟ بدون شک برگشتن به خانه و دیدن گیاهانی پژمرده، یک پایان غمانگیز برای تعطیلات و سفر شماست. اگر دوست یا همسایه قابلاعتمادی برای مراقبت از گیاهان ندارید، یکی از روش های آبیاری گیاهان در مسافرت را امتحان کنید که عبارتاند از:
۱. روش فتیله آب یا آبیاری گلدان با نخ کاموا
نحوه مراقبت از گلدان ها هنگام مسافرت، با استفاده از روش فتیله آب، بسیار کاربردی و ساده است. برای این کار به یک کوزه یا شیشه آب نیاز دارید و اندازه آب بستگی به مدتزمانی دارد که بیرون از خانه هستید. یک تکه نخ یا کاموا در ظرف آب قرار دهید و سمت دیگر آن را روی خاک گیاه بگذارید. آب از کوزه به خاک گیاه میرود و تا زمانی که بیرون از خانه هستید، خاک گیاه را مرطوب نگه میدارد.
- نکته تکمیلی ۱: قبل از خروج از خانه باید مطمئن شوید که این روش کار میکند. گاهی اوقات ممکن است نوع نخ انتخابی شما بهعنوان فتیله مناسب نباشد و آب را انتقال ندهد. همچنین ظرف آب را بالاتر از گلدان قرار دهید.
- نکته تکمیلی ۲: این روش بهترین انتخاب برای آبیاریگیاهان آپارتمانی بدون شاخ و برگ زیاد هنگام سفر است.
۲. روش فتیله آب از کف
یکی دیگر از روش های آبیاری گیاهان در مسافرت، فتیله از کف است. این روش برای انواع زیادی از گیاهان گلدانی، هم در داخل و هم در بیرون از خانه جواب میدهد. ریسمان نخی را از سوراخهای زهکشی در پایین گلدان بگذرانید و گلدان را در ظرف عمیقتر و بزرگتری -که تا حدی با آب پر شده است- روی یک آجر یا یک ظرف قرار دهید. میتوانید گلدان را روی ظرفی که دهانه آن و کف گلدان یکاندازه باشد بگذارید.
- نکته تکمیلی ۱: روش فتیله از کف بهترین انتخاب برای گیاهانیست که رطوبت را دوست دارند.
- نکته تکمیلی ۲: گیاهان بزرگتر ممکن است نتوانند مقدار آب مورد نیاز خود را از این روش با یک رشته کوچک فتیله دریافت کنید. اندازه نخ را برای گیاهان بزرگتر افزایش دهید و ببینید آب کافی به آنها میرسد یا خیر.
- نکته تکمیلی ۳: از انجام این کار برای گیاهانی که مستعد پوسیدگی ریشه هستند یا به خاک خشک یا شنی نیاز دارند، خودداری کنید.
۳. روش بطری وارونه
«وقتی میرم مسافرت گلدونامو چکار کنیم؟» این روش آبیاری را امتحان کنید؛ بهخصوص اگر تعداد زیادی بطری در خانه دارید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که ۵ سوراخ کوچک روی در بطری ایجاد کنید. میتوانید این کار را با قراردادن در بهصورت وارونه و کوبیدن میخ انجام دهید. بعد خاک گلدان را بهاندازه کافی حفر کنید تا بطری را بهصورت وارونه و تا گردن بطری در آن قرار دهید. گیاه شما بهآرامی توسط بطری آبیاری میشود.
۴. روش بطری در گلدان
فقط این شما نیستید که از بطری آب مینوشید؛ گیاهان آپارتمانی هم میتوانند از بطری، آب بنوشند! یکی از روش های آبیاری گیاهان در مسافرت، استفاده از بطری پلاستیکی نوشابه یا آب است. اندازه بطری بهبزرگی گلدان شما بستگی دارد. یک بطری بردارید و با سوزن یا میخ ریز روی بدنه بطری چند سوراخ ایجاد کنید که آب بهصورت قطرهای خارج شود. بعد خاک گلدان را حفر کنید و بطری را درون خاک قرار دهید. درِ بطری را ببندید و تا گردن آن بیشتر در خاک فرو نرود.
- نکته: قبل از قراردادن بطری، گیاهان آپارتمانی خود را آبیاری کنید تا بهمحض قراردادن بطری، از آب آن استفاده نکنند و آب داخل آن برای مدت بیشتری باقی بماند.
۵. روش تراریوم
یکی از بهترین روش های آبیاری گیاهان در مسافرت، بهخصوص برخی از گیاهان گرمسیری و عاشق رطوبت، روش تراریوم است. بهسادگی گیاه را در یک کیسه پلاستیکی که دو برابر گیاه باشد قرار دهید. بعد آن را روی گلدان محکم کنید. سوراخهای زیادی را روی قسمت بالایی پلاستیک ایجاد کنید تا بتواند نفس بکشد.
- نکته تکمیلی: این تراریوم را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید؛ در غیر این صورت باعث پختن گیاهان میشود.
۶. روش وان آب
نحوه مراقبت از گلدان ها هنگام مسافرت با کمک این روش، بسیار ساده و کاربردیست. گیاهان گلدانی را با سوراخهایی در کف آن در یک تشت کمعمق آب قرار دهید؛ یا اگر وان یا سینک دارید که نور غیرمستقیم زیادی دریافت میکند، گزینه بهتری خواهد بود. باید تشت، وان یا سینک، به عمق چند سانتیمتر آب داشته باشد. فقط آب باید بهاندازهای باشد که در زمان نبود شما بهطور کامل تبخیر نشود. خاک، آب را تا ریشهها میکشد و گیاه را تا یک هفته هیدراته نگه میدارد.
- نکته تکمیلی ۱: آب راکد میتواند حشرات و مگسها را به سمت خود جذب کند؛ اگر بیش از چند هفته در سفر هستید، روی وان آب خود ضد کپک یا ضد حشره اسپری کنید. همچنین میتوانید یک قاشق غذاخوری پراکسید هیدروژن ۳ درصد را با یک فنجان آب مخلوط و ۳ قطره مایع ظرفشویی را به آن اضافه کنید. قبل از قراردادن گلدان، مخلوط را روی آب اسپری کنید.
- نکته تکمیلی ۲: برخی از گیاهان از رطوبت بیش از حد بیزارند و باید بین دو آبیاری خشک شوند. این روش یک اقدام موقتی برای آن گیاهان است. پس از بازگشت صبر کنید تا خاک خشک شود. این نکته مانع پوسیدگی ریشه میشود.
- نکته تکمیلی ۳: شرایط نور نزدیک سینک یا وان خود را بررسی کنید؛ اگر گیاهان شما به نور خورشید نیاز زیادی دارند، آنها را در حمام تاریک نگه ندارید.
۷. روش آبیاری قطرهای با گوشپاککن
یکی از کمهزینهترین و سادهترین روش های آبیاری گیاهان در مسافرت، استفاده از یک بطری و یک گوشپاککن است. برای ساخت دستگاه آبیاری خودکار گیاهان در منزل، باید درِ بطری را بهاندازه عبور یک گوشپاککن سوراخ کنید. یک چوب در خاک گلدان قرار دهید و بطری پر از آب را بهشکل وارونه به آن ببندید. باید ارتفاع باطری بهاندازهای باشد که سر گوشپاککن به خاک برسد. در این روش آب قطرهقطره از پنبه به خاک میرسد.
- نکته تکمیلی: مقدار آب خروجی از سر پنبهای گوشپاککن کم است و از این روش برای گیاهانی که به آب کم نیاز دارند، باید استفاده کنید.
۸. استفاده از Terra-Sorb
اگر جز افرادی هستید که دوست دارند مدام سفر کنند، اما نگران آبیاری گیاهانشان در طول سفرند، با این روش میتوانید به آرزوی خود برسید. افزودن Terra-Sorb به خاک گلدان آنها، یک راه آسان برای کمک به افزایش مدتزمان مرطوبماندن خاک گلدان است. این کریستالها ۲۰۰ برابر وزن خود آب جذب میکنند و با خشکشدن خاک، بهآرامی آب را در خاک رها میکنند.
۹. استفاده از مالچ
نحوه مراقبت از گلدانها با مالچپاشی، بهخصوص اگر در فضای باز هستند، کار سادهای خواهد بود. افزودن یک لایه مالچ روی سطح خاک در گلدان، تبخیر آب را کاهش میدهد. علاوهبر این، میتواند به خاک کمک کند تا رطوبت گرانبهای خود را حفظ کند.
۱۰. استفاده از سنبله آبیاری یا گلوب
یکی از روش های آبیاری گیاهان در مسافرت، استفاده از سنبله آبیاری است. سنبله آبیاری یا گلوب، یک دستگاه آبیاری گلدان بسیار کوچک و زیباست. عملکرد آن در توزیع آهسته آب، بر اساس نیاز خاک است. تنها چیزی که باید توجه کنید، این است که این بطری شیشهای مقدار آب محدودی را در خود جای میدهد و یک لوله به آن متصل است که باید در خاک گلدان قرار دهید.
- نکته تکمیلی: ممکن است هنگام استفاده از سنبله آبیاری یا گلوب متوجه شوید که آب از لوله آن خارج نمیشود. نفوذ گل و خاک به لوله سنبله دلیل این امر است. برای جلوگیری از این مشکل کمی پنبه دور لوله بپیچید و بعد در خاک قرار دهید.
مهمترین نکات برای مراقبت و آبیاری درست گیاهان پیش از سفر
قبل از آنکه یکی از روش های آبیاری گیاهان در مسافرت را امتحان کنید، بهتر است به پنج نکته مهم زیر توجه داشته باشید:
- اگر زمان تعویض خاک گیاهان فرا رسیده است، یک ماه قبل از سفر این کار را انجام دهید.
- همچنین در صورت نیاز به هرس، شاخ و برگ گیاهان خود را یک هفته قبل از سفر کوتاه کنید تا آب کمتری مصرف کنند.
- روشهای آبیاری ذکرشده را قبل از سفر حتما بهکار ببرید تا بهترین را از میان آنها انتخاب کنید.
- اگر یکی از این روشهای گفتهشده را انتخاب کردید، باز هم باید قبل از رفتن، گیاهان خود را کامل آبیاری کنید.
- ساکولنتها و کاکتوسها نیاز به مراقبت خاصی ندارند و بهتر است به حال خود رها شوند.